Danıştay cinayetinin ardından ismi sık sık gündeme gelen Sinan Berberoğlu, Savcı Zekeriya Öz´ün imzasını taklit edip, Ergenekon firarisi Dalan´ın ailesini dolandırmak istedi. Çıkar amaçlı çetenin liderliğini yapan Berberoğlu´nun ´Ergenekon´la irtibatlı imajı verdiği ve bunu tehdit unsuru olarak kullandığı ileri sürülüyor.
29.11.2012 10:27 Yargıyı ve devam eden soruşturmaları etkilemek için faaliyet gösteren çete liderinin Danıştay tanığı, sahte belgelerle tuzağa düşürdüğü ismin ise Ergenekon sanığı olduğu ortaya çıktı. Danıştay saldırısından bir gün önce saldırgan Alparslan Arslan ile görüşen ve saldırının olduğu gün aynı davanın sanığı Osman Yıldırım´ın mesaj attığı Sinan Berberoğlu için tanıklık yapmaya gelmediği için Ergenekon mahkemesi tarafından zorla getirme kararı verilmişti. Berberoğlu, 2011 yılı Ekim ayında devam eden davaları etkilemeye çalıştığı iddiası ile gözaltına alınmıştı.
Ya sümenaltı ya da imha etti
Berberoğlu ile birlikte televizyoncu Efe Önbilgin ve Galatasaray Spor Kulübü eski başkanı Faruk Süren´in de gözaltına alındığı soruşturmada şebekenin yargıyı etkileme yöntemleri ortaya çıkarıldı. Berberoğlu liderliğindeki şebekenin müdahale edeceği davanın görüldüğü mahkemenin yazı işleri müdürü ya da katibi ile temas kurduğu, hakim ve savcıların haberi olmadan dosyaya müdahalede bulunduğu belirlendi. Şebeke ile irtibatı bulunan adliye çalışanları dosyayı ve evrakları hasır altı ediyor ya da dava dosyalarındaki çok önemli belgeler imha ediyordu. Bu sayede Savcı ve hakimler davayı etkileyecek çok önemli belgeleri göremeden karar veriyordu.
Sahte imzalı teknik takip
Berberoğlu liderliğindeki şebekenin yargı bağlantılarını kullanarak bazı isimleri tehdit ettiği de belirlendi. Yapılan aramalar sırasında Ergenekon savcısı Zekeriya Öz´ün imzasını taklit ederek Bedrettin Dalan´ın ve yöneticilerinin telefonlarının dinlemesini talep eden bir belge bulundu.14 Ocak 2009 tarihini taşıyan belgeye 2008/1756 şeklinde uydurma bir soruşturma numarası da verilmişti. ?Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğüne? hitaben yazılan belgede ?Dalan´ın sahibi ortak olduğu, şirket, vakıf ve benzeri kuruluşlar dahil sabit telefonların ve söz konusu şirketlerdeki hakim ortak ve üst düzey yöneticilerinin de sabit ve GSM telefonlarının tespit edilerek dinlemeye alınması? isteniyordu.
Dalan ailesini dolandırmak istedi
Belgede yer alan imza ile İstanbul başsavcıvekili Öz´ün arşivlerde bulunan imzaları karşılaştırıldı. Kriminal laboratuvarında da incelenen imzanın sahte olduğu belirlendi. Belgenin hazırlandığı döneme ait Berberoğlu´nun temaslarını araştıran polis Erdoğan M. ismine ulaştı. Berberoğlu´nun Dalan´ın içinde bulunduğu durumdan faydalanarak hazırladığı sahte evrakla Dalan´ın ailesi ve yakın çevresine ulaşmaya çalışıp adliyede adamı olduğu izlenimi vererek haksız kazanç elde etmeye çalıştığı iddia edildi. (Bünyamin Demirkıran / Star)
2012´DE ÇETEYE DAVA AÇILDI
Cumhuriyet gazetesine el bombası atılması ve Danıştay saldırısıyla ilgili hakkında işlem yapıldıktan sonra takipsizlik kararı verilen Sinan Berberoğlu´nun, bunu avantaja çevirmek istediği, ´Ergenekon´la irtibatlı imajı vererek istediklerini almak için bunu tehdit unsuru olarak kullandığı ileri sürüldü.
Yargıya rüşvet iddiaları üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı´nca yürütülen soruşturma Nisan 2012´de tamamlandı ve dava açıldı. Özel yetkili savcılık, 40 şüpheli hakkında iddianame hazırladı. 7´si tutuklu 40 şüpheli hakkında hazırlanan 207 sayfalık iddianame özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Danıştay saldırısı soruşturması kapsamında adı geçen ve hakkında takipsizlik kararı verilen Sinan Berberoğlu ise iddianamenin bir numaralı sanığı olarak yer aldı. Çeşitli adliyelerde görevli katiplerin de sanık olarak yer aldığı iddianamede 17 müşteki ile aralarında BEDAŞ´ın da bulunduğu 3 şirket ise mağdur olarak yer alıyor.
İddianamede, sanıklar, ?haksız çıkar sağlamak amacıyla suç örgütü kurmak ve yönetmek, üye olmak, nitelikli dolandırıcılık, evrakta sahtecilik, görevi kötüye kullanma, yargı görevini yapanı etkileme ve şantaj tehdit ve rüşvet gibi birçok suçlamaya ilşkin olarak hakim karşısına çıkacak.
İddianamede adı daha öncede Danıştay saldırısı soruşturması kapsamında adı geçen ve hakkında takipsizlik kararı verilen tutuklu sanık Sinan Berberoğlu liderliğinde aralarında İstanbul´daki çeşitli adliyelerde çalışan katiplerinde bulunduğu 17 kişinin haksız ekonomik çıkar amaçlı suç örgütü kurduğunun tespit edildiği belirtildi.
Örgütün, yerel mahkemelerde ve yüksek mahkemelerde soruşturma ve kovuşturma makamlarını yanıltarak sahtecilikle veya rüşvet karşılığı bazı kararların alınmasının sağladığı, bazı dava dosyalarına müdahale edilerek suç delillerinin yok edilmesi veya değiştirilmesi, adli sicili bozuk kişiler hakkında temiz adli sicil kaydı alınması, vergi borçlarının ilegal olarak sorgulatılması veya silinmeye çalışılması gibi eylemleri gerçekleştirdiği öne sürüldü.
Üs: Şişli Adliyesi
Yapılan iletişim tespit tutanaklarında başta yargı organları olmak üzere kamu kurumlarında işi olan bazı 3. şahısların çözüm bulmak için örgüte müracat ettikleri, örgütün ise belli bir ücret karşılığında işi çözmek için her yola başvurduğu, Şişli Adliyesi´ni üs olarak kullanarak burada çalışan zabıt katipleri tutuklu sanıklar Erdoğan Maden, Mehmet Nosel, tutuksuz sanıklar Fatma Özkur ve Fadime Keklik vasıtasıyla suça konu eylemleri buradan, İstanbul Adliyesi´nden tutuksuz sanık zabıt katibi Fatma Şengül´ün, Bakırköy Adliyesi´nden ise katip Kerim Öztürk´ün suça konu eylemleri gerçekletirdikleri iddia edildi.
´İnfaz ettireceğim´
Berberoğlu´nun bazı işadamlarının kirli işlerini temizlediği TMSF ve vergi dairelerinde hacize uğramamsı için mal kaçırdıkları, borç azalttıklarını veya sildikleri ileri sürüldü.
Berberoğlu´nun telefon konuşmalarında yaptığı ?Dünyanın en tehlikeli mahkemelerinin işini bağladım?, ?Yargıtay´daki bir dosyaya Sinan Berberoğlu´ndan başka kimse müdahale edemez? şeklindeki fadelerinin örgütün yerel ve yüksek mahkemelerdeki etkinliğini açıkça ortaya koyduğu belirtilen iddianamede, Cumhuriyet Gazetesi´ne el bombası atılması, Danıştay saldırsıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcığı´nca hakkında işlem yapılan ve takipsizlik kararı verilen Berberoğlu´nun bu durumdan faydalanarak iddia edilen Ergenekon terör örgütü ile irtibatlı imajı verdiği ve örgütün toplumda oluşturduğu korkutma ve sindirme gücünü liderliğini yaptığı örgütün amaçları doğrultusunda tehdit unsuru olarak kullandığı ve ?Kel kafalı bir adam gelecek şunu güzel bir odunlayalım?, Bunu infaz ettirecem? şeklindeki ifadelerle örgütün gerektiğinde cebir ve şiddete başvurduğunun anlaşıldığı öne sürüldü.
Sahte imzalı belge
Berberoğlu´nun ikametine yapılan aramada Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz imzalı Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğüne hitaben yazıldığı anlaşılan talimat yazısı fotokopisine de el konulduğu anlatılan iddianamede, bu belgede yapılan kriminal incelemede imzanın Öz´ün el ürünü olmadığı sahte olarak atılmış olduğu belirtildi. Berberoğlu´nun Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) şifresi edindiği ve davaları buradan da takip ettiği iddia edildi.
Berberoğlu´nun ?suç işlemek için örgüt kurmak?, ?iftira?, ?mühür bozma?, ?mühürde sahtecilik?, ?nitelikli dolandırıcılık? suçlarından 25 yıldan 84 yıla kadar hapsi isteniyor. Aralarında Albay Ahmet Zeki Üçok´un da sankları arasında yer alan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi´nce yürütülen ?Sahte Çürük Raporu? davasının tutuklu sanıklarından Murat Tugay Tepe bu davada da tutuksuz sanık olarak yer aldı. Soruşturmayı yürüten savcılık iddianamede, iki örgütün de ortak olarak eylemlerinde menfaat temin ettikleri ve bunu devlet memurları aracılığı ile gerçekleştirdiklerini belirtirken, Tugay Tepe´nin iki örgütte de yer aldığı ancak iki dosya arasında hukuki ve fiili irtibat bulunmadığının anlaşıldığını kaydetti. Tutuksuz sanıklar işadamları Dinç Bilgin, Faruk Süren ve Efe Önbilgin iddianamenin ?örgüte yardım ve yataklık edenler? bölmünde yer aldı.
Savcılık, Önbilgin´in 2,5 yıldan 9 yıla kadar, 5 yıldan 15 yıla kadar, işadamı Dinç Bilgin´in 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Diğer sanıklar için ise 1 yıldan 49 yıla kadar değişen hapis cezaları istendi.
DAVA DOSYALARINDAN BELGELER KAYBEDİLMİŞ
23.12.2012 12:56 Ergenekon sanığı Berberoğlu liderliğindeki şebekenin, devam eden davaları etkilemek için dosyalardan belge çıkardığı iddia edildi. Yargıyı etkileme çetesi, para aldığı kişilerin adliyedeki dosyalarından davanın seyrini etkileyecek belgeleri çaldı. Çete lideri Danıştay tanığı, Ergenekon sanığı Berberoğlu yaptıkları bu iş için ?dosyaya ameliyat? dedi. Devam eden davaları etkilemek için çalışma yaptıkları iddiası ile tutuklanan Danıştay saldırısı tanığı, Ergenekon sanığı Sinan Berberoğlu liderliğindeki şebekenin 20´den fazla dava dosyasından belge çıkararak kendi deyimleri ile ?ameliyat? yaptıkları iddia ediliyor. Star´ın haberine göre, Berberoğlu liderliğindeki şebekenin Faruk Süren, Dinç Bilgin ve Efe Önbilgin gibi isimlerin yargılandığı davalara müdahale ettikleri, rakiplerini tehdit ettikleri belirtiliyor.
20´den fazla dosyaya ameliyat!
Şebekenin en çok kullandığı yöntemin davaları etkileyecek belgeleri dosyadan çıkarmak olduğu iddia edildi. Yapılan teknik takipler sırasında şebeke elamanlarının dosyadan belge çıkarmaya, yada belge saklamaya ?ameliyat? adını verdiği belirlendi. Şebeke lideri Sinan Berberoğlu´nun Ömer isimli şahıs ile yaptığı konuşmada ?Ya tabi o dosya b..b.. olmuş. O dosyanın içinde yapılacak ameliyatlar var. Kaybolacaklar var? sözleri dosyaya girdi. Şebekenin 20´den fazla dosyada ameliyat yaptığı, davaları etkileyecek belgeleri hasar altı ettiği iddia edildi.
Sahte soruşturma açtırıp korkut
Sanık TNT eski Genel Müdürü Efe Önbilgin´in, Mete Can Kurt´a olan 240 bin lira borcu için Berberoğlu ile bağlantıya geçtiği ve 50 liraya anlaştığı iddia edildi. Bunun üzerine Berberoğlu, Efen Önbilgin´den Kurt baskı altına almak için suç duyurusu yapmasını istedi. Önbilgin´in şikayetinin ardından soruşturma açıldı. Şişli Adliyesinde görev yapan Zabıt Katibi Erdoğan Maden, aynı adliyede görevli Fadime Keklik´e TİB ve Asayiş Şube Müdürlüğüne hitaben yazı yazdırdı. Asayiş´e hitaben yazılan yazı elden teslim edileceğini belirtilerek şikayetçi tarafa verildi. Ancak bu yazı hiçbir zaman Asayiş Şube´ye gitmedi. Berberoğlu ve Önbilgin´in bu yazıyı şantaj amaçlı kullandığı iddia edildi.
Süren için ´uygun bilirkişi´ aranmış
Diğer sanık Gatalasaray eski Başkanı Faruk Süren´in, Sermaye Piyasası Kurulu´nun suç duyurusunun ardından açılan soruşturmaya müdahale etmeye çalıştığı iddia ediliyor. Dosyaya takipsizlik kararı verilmesi için çalışma yaptığı belirtilen Süren´in danışmanlığını yapan Sinan Berberoğlu´nun soruşturmada takipsizlik kararı verilmesi için istedikleri kişinin bilirkişi seçilmesi ve lehe bilirkişi raporu hazırlanmasını sağlamaya çalıştığı öne sürüldü. Bunun için katipler Erdoğan Maden ve Mehmet Nosel´in Faruk Süren´den para aldığı ve soruşturma savcısının katibini etkilemeye çalıştığı iddia ediliyor.
Kurtarmak için 100 milyar lazım
Dosyada Sinan Berberoğlu´na ait çok sayıda telefon konuşması da yer aldı. Berberoğlu´nun müdahale edeceği bir dosya ile ilgili ?O dosyaya baktım. Çok para harcamamız lazım. Yani bu adamın oradan kurtulması için gereken para 100 milyarı geçer? sözleri dikkat çekti. Bir konuşmasında, Fuat adlı kişiye, Berberoğlu, ?Şişli Adliyesi´nden bunların yakalanmasını çıkartacağım. Sonra parayı verecek. Kaldıracağız? diyor. (Star)
(29 Kasım 2012), son güncel.: (23 Aralık 2012)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Danıştay ve Ergenekon davalarının birleştirilmesi manşetlerimiz
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap
Ergenekon davasını engelleme girişimleri