Ermeni asıllı gazetesi Hrant Dink'in öldürülmesine ilişki davada önemli gelişme.. Mahkeme Yargıtay'ın bozma ilamına uyulmasına karar verdi. Buna göre sanıklar, 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak'tan yeniden yargılanacak. Dink'i öldüren Ogün Samast'ın örgüt suçundan çocuk mahkemesinde yargılandığı davanın ana dosyayla birleştirilmesine karar verilirken, Dink cinayetinde ihmal suçlamasıyla Trabzon'da yargılamasına devam edilen eski Trabzon Jandarma Alay Komutanı Ali Öz davasının ana dosya ile birleştirilmesi talebi ise reddedildi.
01.11.2014 15:48 Ermeni asıllı Türk vatandaşı gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesine ilişki davada önemli bir gelişme yaşandı.. İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin verilen kararın Yargıtay tarafından kısmen bozulmasının ardından yeniden görülen davada, bozma kararına uyulmasına hükmetti.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada mahkeme, Yargıtay'ın bozma kararına uydu. Sanıkları 'çıkar amaçlı suç örgütü kurmak' suçundan yargılamaya başlayan mahkeme, Ogün Samast'ın çocuk mahkemesinde yargılandığı davanın ana davayla birleştirilmesine karar verdi.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili davanın Yargıtay'ın bozma kararından sonra görülmesine devam edildi. İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanıklar ve Dink Ailesi katılmadı. Duruşmada sanık avukatları ve Dink ailesinin avukatları hazır bulundu.
MAHKEME BEKLEMEKTEN VAZGEÇTİ
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, davaya bakan mahkemenin 'örgüt yok' kararını bozarak, sanıkların terör örgütünden değil suç örgütünden yargılanması ve cezalandırılması gerekçesiyle bozmasının ardından yapılan yargılamalarda mahkeme Yargıtay'ın bozma ilamına karşın tarafların görüşünü sormuştu. Mahkeme, görüşü sorulamayan sanıklardan Ahmet İskender'in hakkında yakalama kararı çıkartmıştı. Bugün görülen duruşmada Ahmet İskender'in henüz yakalanamadığını tutanağa geçiren mahkeme, İskender'in yakalanmasını beklemekten vazgeçtiğini açıkladı.
Bu kararının ardından mahkeme, Yargıtay'ın bozma kararına uyup, uymayacağını konusuna verdiği aranın ardından Yargıtay'ın bozma kararına oy birliği ile uyulmasına hükmetti.
ÖRGÜT SUÇLARINDAN YARGILANACAKLAR
Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'in de aralarında bulunduğu davanın sanıkları bu karar ile birlikte 'Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak' suçlamasıyla yargılanmaya başlayarak tarafların taleplerini aldı.
Duruşmada söz alan Dink ailesinin avukatları Dink cinayetinde görevi ihmal suçlamasıyla yargılanan eski Trabzon Jandarma Alay Komutanı Ali Öz ve İstanbul 2 Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinde örgüt suçunda yargılaması devam edilen Ogün Samast'ın yargılandığı iki dosyasının ana dava ile birleştirilmesine karar verilmesini talep etti.
Taleplerin ardından duruşmaya bir süre ara veren mahkeme Ogün Samast'ın örgüt suçundan İstanbul 2 Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı dosyanın kendi mahkemelerindeki ana dosya ile birleştirilmesine karar verdi.
Mahkeme, Trabzon'da yargılamasına devam edilen eski Trabzon Jandarma Alay Komutanı Ali Öz'ün davasının ana dosya ile birleştirilmesine ilişkin taleplerini reddetti.
TÜBİTAK GÖRÜNTÜLERİ İNCELEYECEK
Mahkeme davanın sanıklarından Osman Hayal'in fotoğraflarının çekilerek olay gününe ilişkin güvenlik kameralarla birlikte TÜBİTAK'a gönderilmesine karar verdi.
TÜBİTAK'ın güvenlik kamera görüntülerini inceleyerek olay anında Ogün Samast'ın arkasından geldiği iddia edilen kişinin Hayal olup olmadığı konusunda bir rapor hazırlamasını isteyen mahkeme duruşmayı 23 Ocak 2015'e erteledi.
DİNK DAVASININ GEÇMİŞİ
Davanın görüldüğü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi 17 Ocak 2012 tarihinde 19 sanık hakkındaki kararını açıklamıştı. Mahkeme sanıkların örgüt üyeliği suçlamasından beraatine karar vermişti. Sanıklardan Yasin Hayal hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 1 yıl 3 ay hapis cezası veren mahkeme sanıklardan Erhan Tuncel'e ise Dink cinayetinden ceza vermemişti.
Tuncel'i Mc Donalds patlamasına ilişkin 10 yıl 6 ay hapis cezası çarptıran mahkeme, sanıklardan Ahmet İskender 12 yıl 10 ay, Ersin Yolcu 12 yıl ve Salih Hacısalihoğlu ise 2 ay 15 gün hapis cezası vermişti. Mahkeme aralarında Hayal'in abisi Osman Hayal'in de bulunduğu 13 sanığın ise beraatine karar vermişti.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi mahkemenin kararını kısmen onamış 'örgüt yok' hükmünü ise yerinde görmemişti. Yargıtay sanıkların iddia edildiği gibi 'terör örgütü üyeliğinden değil 'suç örgütü' üyeliğinden cezalandırılması gerektiğini ifade etmişti.
Yargıtay'ın kararının ardından davanın yeniden görülmesine İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanmış ve bu mahkemede 6 duruşma yapılmasının ardından dosya, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli ağır ceza mahkemelerinin, 6526 sayılı kanunun yürürlüğe girmesi sonucu tümüyle kaldırılması üzerine İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.
------------------------------------------------------------------------------
'9 KAMU GÖREVLİSİ DE DAVADA YARGILANSIN' TALEBİ
Duruşma öncesi "Hrant'ın arkadaşları" adlı grup adliye önünde bir açıklama yaptı. Soruşturma izni verilen 9 kamu görevlisinin cinayetten yargılanması istendi. Açıklamada, 8 yıl geçtikten sonra bazı kamu görevlilerinin yargılanmasının önünün açıldığı vurgulandı, ''Taş yerinden oynadı” denildi. Cinayetle ilgili dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Vali Yardımcısı Erol Güngör ve İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ile 6 polis memurunun yargılanmasının önü açılmıştı.
"HRANT’IN ARKADAŞLARI"NDAN DAVA ÖNCESİ ADLİYE ÖNÜNDE EYLEM
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin verilen kararın Yargıtay tarafından kısmen bozulmasının ardından 18 sanığın yargılandığı davanın 9. duruşması öncesi Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde eylem yapıldı. "Hrant’ın Arkadaşları" adlı grup dava öncesinde adliye önündeki alanda toplandı. "Hepimiz Hrantız, hepimiz Ermeniyiz" yazılı pankart açan ve ellerinde ’83’ten yargıla yazılı’ dövizler taşıyan grup adına açıklamayı gazeteci-yazar Yetvart Danzikyan yaptı.
"8 YILIN ARDINDAN NİHAYET TAŞ YERİNDEN OYNADI"
Adalet Bakanlığı’nın, savcılığın ’Kamu yararına bozma’ talebini reddederek, İstanbul Eski Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, eski İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör, eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ve 6 polisin, Hrant Dink cinayetinden soruşturulmasına izin verdiğini hatırlatan Danzikyan, "8 yılın ardından nihayet taş yerinden oynadı. Çünkü kamu görevlilerinin bir kısmının yargılanmasının önü açıldı" dedi.
"ADALET BAKANLIĞI DA DİRENEMEDİ"
Hukuki sürecin doğal akışına bırakıldığında ’yargılansınlar’ sonucuna gittiğini ifade eden Danzikyan, "Ama bir el ısrarla ’yargılanmasınlar’ diyor. Devlet kendi adamlarını hakim önüne çıkarmamak için elinden geleni yapıyor. Bu davada kamu yararının ne olduğunu da gözlerimizle görüyoruz. Kamu yararı Dink’i öldürülmesine seyirci kalanların etrafına hukuki bir zırh örülmesiymiş. Ancak hukuki süreç öyle bir hal aldı ki Adalet Bakanlığı da direnemedi. ve savcılığın talebini reddetti" dedi.
"KAMU GÖREVLİLERİNİN HAKİM KARŞISINA ÇIKMASI İÇİN BİR İMKAN DOĞDU"
Danzikyan, "Artık biraz daha umutla bakmalı mıyız, davanın geleceğine? Ya da ’umut’ bu dava için uygun bir kelime mi? Bilemiyoruz. Ancak şunu biliyoruz, 8 yıllık mücadelenin ardından taş yerinden oynadı. Kamu görevlilerinin hakim karşısına çıkması için bir imkan doğdu. Bu imkanı sonuna kadar kullanmalıyız. Taş çok büyük Çünkü bu taş 99 yıllık bir taş 99 yılın inkarını, günahını kabahatini taşıyan kocaman bir taş. Dolayısıyla belki de yeni başlıyoruz" dedi.
"TCK 83’TEN YARGILANSINLAR"
Danzikyan, "Ve diyoruz ki daha işimiz var. Sadece bu isimler değil, tüm kamu görevlileri yani meşhur 24’ler hakim karşısına çıksın. Trabzon Emniyeti, Trabzon Emniyeti İstihbaratı, Trabzon Jandarması, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi. Hepsi topluca aynı davada hakim karşısına çıksın. Ve yargılanmaları da öyle usulen olmasın Herşeyden önce görevi ihmalden değil, TCK’nın 83. yani cinayete göz yumma suçlamasıyla yargılansınlar. Bir kez daha buradan haykırıyoruz, biz bitti demeden bu dava bitmez" diye konuştu.
(01 Kasım 2014, 15:48)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
HRANT DİNK CİNAYETİ VE DAVASIYLA İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
Paralel yapı-Hrant Dink cinayeti bağlantısı manşetlerimiz
Dink dosyasına paralel örtbas
Dink'te 9 bürokrata şok
Fetullah Gülen, Dink cinayetiyle suçlandı
MİT´in Dink belgesi sır mı?
Özel Harp de Dink şemasında
MİT´ten bir Özel Harp belgesi daha
Tanık: Dink´i Özel Harp öldürdü
Arınç suikast belgesi MİT´den
Dink sanığı Tuncel kayıp
Sanık Tuncel de Ergenekon dedi
Flaş!!! Dink davası sonuçlandı
Flaş!!! Dink´in katiline 22 yıl
Flaş!!! Başsavcı: Dink´te örgüt var
Yargıtay: Örgüt var, terör yok
Dink davası yeniden görülecek
Şemdinli ile Dink tezatları
Tanık: Malatya ve Dink ´Kafes´ işi
Flaş!!! Dink davası tanığından yeni şok ifadeler
Dink cinayetinde 18 karanlık nokta
Dink için Yargıtaya 18 delil sunuldu
Dink Hakimi: Örgüt yok diyemem
Savcı Dink´te temyize gidiyor
Dink´te suç: Anayasa ihlali
Dink cinayetinde 30 kişiye soruşturma
Gül, Dink için DDK´yı görevlendirdi
Balyoz Darbe Planı´nın hedeflerinden biri de Dink çıktı
Santoro, Dink ve Zirve aynı örgütün işi
Avcı ve Şener´in Dink yalanları
Zirve: Şerefsizlere vur dedik, öldürdüler
Katili yakalamayı sevenler ile katille resim çektirmeyi sevenler
Samast, Dink´e öpülerek uğurlanmış
Samast´ın yakınındaki o er kim?
Dink sanıklarıyla irtibatlı jandarmalar
Savcı: Dink cinayeti Ergenekon işi
Dink dosyasındaki Ergenekon delilleri
Flaş!!! Ergenekon ve Dink sanıklarının irtibatı tespit edildi
AİHM: Ergenekon, terör örgütü
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap