Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon´un kasası olduğu iddia edilen Kayseri Şeker Fabrikasında yolsuzluk yapıldığı iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan, eski Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir ile Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci´nin de şüpheli olarak yer aldığı iddianameyi kabul etti. Çıkar amaçlı suç örgütü kurduğu iddia edilen fabrikanın eski yönetim kurulu başkanı Vedat Ali Özışık´ın bazı Ergenekon sanıklarıyla irtibatı tespit edilmiş, Ergenekon sanıklarından İbrahim Şahin´in, Özışık´a Glock marka silah hediye ettiği iddia edilmişti.
02.02.2012 15:25 Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Kayseri Şeker Fabrikalarında yolsuzluk yapıldığı iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan, eski Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir ile Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci´nin de şüpheli olarak yer aldığı iddianameyi kabul etti. Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Cemil Tuğtekin tarafından hazırlanan, 14´ü tutuklu 156 şüphelinin yer aldığı iddianame, 344 sayfadan oluştu.
Kayseri Şeker Fabrikasının eski Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık´ın çıkar amaçlı suç örgütü kurduğu iddia edilen iddianamede, eski Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci, dönemin Kayseri Vali Yardımcısı Ali Yener Erçin, Kayseri Barosuna kayıtlı bazı avukatlar şüpheli olarak yer aldı.Orhan Özdemir´in, ´Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve görevi kötüye kullanma´ suçlamasıyla 1 yıl 6 aydan 5 yıla kadar hapsi istenen iddianamede, şüphelilere, tehdit, iftira, mala zarar verme ve zimmet gibi bir dizi suçlama da yöneltildi. İddianame, Özel Yetkili Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen´in onayıyla birlikte Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.
Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan soruşturmada, yolsuzluk iddialarıyla ilgili olarak Kayseri Şeker Fabrikasına ilki 1 Aralık 2010 tarihinde olan çeşitli dalga operasyonlar düzenlenmiş, bu kapsamda aralarında Kayseri Şeker Fabrikasının üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu şüpheliler gözaltına alınarak tutuklanmıştı.
ÖZIŞIK´IN ERGENEKON BAĞLANTILARI
Kayseri Şeker Fabrikası´ndaki yolsuzlukların Ergenekon´un kasası olduğu iddia edilmiş, operasyonların da Ergenekon soruşturmasıyla bağlantılı olabileceği ileri sürülmüştü. Ergenekon sanıklarından İbrahim Şahin´in, yolsuzluk operasyonunda gözaltına alınan Kayseri Şeker Fabrikası Başkanı Vedat Ali Özışık´a Glock marka silah hediye ettiği iddia edilmiş, Özışık´ın diğer Ergenekon sanıklarıyla da irtibatı tespit edilmişti. 80 bin çiftçinin ortak olduğu Kayseri Şeker´in parasıyla Boğaz´da yalı tutan, 2 milyon euroluk makam aracına binen, fabrikaya akrabalarını dolduran Yönetim Kurulu Başkanı Özışık´ın çok büyük yolsuzluk yaptığı iddiaları üzerine soruşturma başlatılmış, Özışık ve 10 arkadaşı yolsuzluk ve çete kurma suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Özışık´ın yönetimindeki Kayseri Şeker Fabrikası´ndan, Diyarbakır´da görülen faili meçhuller davasında tutuklu yargılanan Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz´ün avukatı Mustafa Olcayto Özhan´a çeşitli tarihlerde eski tutarla 2 trilyon lira gibi rekor miktarda para aktarıldığı belirlenmişti. Özışık´ın diğer Ergenekon sanıklarıyla bağlantı ve ilişkileri de dikkat çekmişti. İbrahim Şahin´e ait ajandada ´Kayseri Pancar Kooperatifleri Başkanı V.A.´ diye söz edilen şahsın da Vedat Ali Özışık olduğu iddia ediliyor. Şahin´in ajandasında V.A.´nın Mehmet Ağar, Susurluk hükümlüsü Korkut Eken ve eski MİT müsteşar yardımcısı Mehmet Eymür´e para aktardığı bilgisi yer alıyor. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
ÇİFTÇİNİN PARASI SEKS PARTİLERİNE
05.02.2012 20:51 Kayseri Şeker Fabrikası´ndaki yolsuzluk soruşturmasında ifade veren Hurşit Alkın´dan çarpıcı iddialar... Hurşit Alkın, Özışık´ın İstanbul´da fabrika adına bir yalı kiraladığını, burada seks partileri düzenlediğini iddia etti. Ankara Özel Yetkili Savcısı Cemil Tuğtekin tarafından hazırlanan ´Kayseri Şeker Fabrikası´nda Yolsuzluk İddianamesi´nde ?çıkar amaçlı suç örgütü kurmak?, ?zimmete para geçirmek?, ?adam kaldırmak?, ?fuhuş? ve ?şantaj? ile suçlanan Kayseri Şeker Fabrikası eski Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık´ın İstanbul´da fabrika adına bir yalı kiraladığı, ancak yalıyı garsoniyer gibi kullandığı, şahsi giderlerini ve fuhuş paralarını pancar çiftçisinin parasıyla ödediği öne sürüldü. Özışık´ın İstanbul´da şoförlüğünü ve kiraladığı yalının bekçiliğini yapan Hurşit Alkın, İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü´ne 3 Aralık 2010´da verdiği ifadede, Özışık´ın günlük masrafının 30 bin lira olduğunu, kiralanan yalıda mankenlerle beraber olduğunu yalının haricinde son model üç arabanın da fabrika adına alındığını ancak şahsi işlerde kullanıldığını anlattı. 2009 yılının Kasım ayında Mimar Prof. Ahmet Refik Alp´e ait yalıyı Kayseri Şeker Fabrikası aylık 5.500 EURO karşılığında iki yıllığına kiraladığını belirten Hurşit Alkın, yalıda yaşananları şöyle anlattı: ?Özışık, her İstanbul´a geldiğinde yanında çeşitli bayanlarla eğlenmeye gidiyorlardı. Bazen bu bayanlar kalmıyordu, bazen de kalıyorlardı. Ancak ben yalıya gelen bayanların isimlerini bilmiyordum. Çünkü yalıdaki sıfatım bunu öğrenmeye uygun değildi. Ancak gelenler arasında eski manken olduğunu bildiğim Ö.Ş. de vardı.?
İstanbul´a her gelişi 30 bin lira
?Yalıya gelen bayanlar Özışık ile cinsel ilişkiye giriyorlardı. Vedat Ali Özışık isimli şahsın elbiselerini kuru temizlemeye vermek amacıyla ceplerini kontrol ettiğimde cinsel gücü artırıcı ilaçlar buluyordum. Gelen bayanlara yüklü miktarda para vermekteydi. Bayanlar kendisine 2000-3.000 TL paraya ihtiyacı olduğunu söylüyor. Özışık bu bayanlara 5.000-6.000 TL para veriyordu. Kadınlara karşı aşırı düşkünlüğü vardı. Yanındaki bayanlar ne isterse onu kesinlikle yapıyordu. Verdiği paralar Kayseri Şeker Fabrikası´nın paralarıydı.? Özışık, her İstanbul´a geldiğinde şahsi masrafı 30.000 TL´yi geçiyordu diyen Hurşit Alkın, yalının iç dekorasyonuna harcanan paraları da şöyle anlattı: ?Yalının mobilyaları tahmini 25-30 bin civarı tutmuştur. Ancak fatura Kayseri Şeker Fabrikası adına 55 bin TL olarak kesildi. Toplamda bu yalıya 100 bin TL´yi aşan bir masraf edildi. Yalı 5 katlıydı. En üst katı Özışık´ın şahsi yatak odası olarak planlanmıştı. Odanın perdeleri 7.000 TL tuttu. Yalının inşaatından sonra yalıya 3 araba geldi. 2009 model Volvo S40, 2010 model A4 veya A6 bir de limuzin.? ( Taraf)
68 MİLYON LİRALIK VURGUN YAPMIŞLAR
22.02.2012 12:13 Kayseri Şeker Fabrikaları´ndaki yolsuzluğun boyutu 68 milyon lirayı bulurken, bazı hakim ve savcılarla, müfettişler de şüpheli konumuna düştü. Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Cemil Tuğtekin tarafından hazırlanan ve Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianameye göre, Kayseri Şeker Fabrikaları Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık ´liderliğindeki suç örgütü´ bazı hakim ve savcıları Avusturya ile KKTC´ye tatile gönderdi. Örgütün, bağlantılı olduğu kamu görevlisi ve siyasetçilerin çocuklarının eğitim masrafları ve tatil giderlerini karşıladığı da iddialar arasında. Başbakanlık Teftiş Kurulu Başmüfettişi Mehmet Kılınçer´in de Sanayi Bakanlığı´nda yürütülen soruşturmalarla ilgili Özışık´ı bilgilendirdiği öne sürülüyor.
Vali yardımcısı da var
İddianamede Eski Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci, Kayseri Şeker Fabrikası eski Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık´ın kardeşleri ve Kayseri Vali Yardımcısı Ali Yener Erçin de şüpheli olarak yer aldı. Özışık ailesinin gerçekleştirdiği yolsuzluklar nedeniyle Kayseri Şeker´in içinin boşaltıldığı vurgulanan iddianamede, ?2001´den bugüne kadar 68 milyon 152 bin 110 lira 68 kuruş tutarında yolsuzluk gerçekleştirmiştir? denildi.
Bir imam da çetede!
Gözaltına alındığı tarihte Hunat Cami imamı olarak görev yapan, aynı zamanda Kasseria AVM´de mağaza işleten Ali Çamlı´nın, suç örgütü adına yargı mensuplarını etkilediği öne sürüldü. Çamlı´nın, teknik takip sırasında farklı kadınlarla ilişkiler yaşadığı, bu görüşmelerin ´suç örgütündeki yozlaşmanın boyutunun ve vahim durumun anlaşılabilmesi için´ iddianameye konulduğu anlatıldı.
Hakim ve Savcıların dosyası HSYK´ya gönderildi
Özışık´ın tesis içine sauna yaptırdığı, eğlence masraflarını şirketin mutfak masrafı olarak gösterdiği, Kıbrıs´a gönderilenlere kadın ayarlandığı da iddianamede yer aldı. Suç örgütüyle ilişkide oldukları öne sürülen hakim ve savcılar hakkındaki deliller ayrı bir dosya halinde HSYK´ya gönderildi. ( Radikal)
SAVCI İMAMI DA İFŞA ETTİ
23.02.2012 13:15 68 milyon TL´lik yolsuzluk yapmakla suçlandığı iddianamede tartışma yaratacak bölümler yer aldı. Kayseri Şeker Başkanı´nın suç örgütü kurarak 68 milyon TL´lik yolsuzluk yapmakla suçlandığı iddianamede tartışma yaratacak bölümler yer aldı. İmam A.Ç´nin suçla hiçbir ilişkisi olmamasına rağmen, bazı kadınlarla ilişkisini gösteren kayıtlar da iddianameye girdi. Savcı bu kayıtları ?yozlaşmanın boyutunun anlaşılabilmesi? için iddianameye aldığını söyledi. Kayseri Şeker Fabrikaları AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık ve ailesinin suç örgütü kurarak 68 milyon TL´lik yolsuzluk yaptıkları iddiasıyla açılan ve vali yardımcısı, başbakanlık müfettişi, hakim, savcı ve emniyet müdürlerinin suç örgütü ile ilişkilerinin anlatıldığı iddianamede tartışma yaratacak bölümler yer aldı.
Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Savcısı Cemil Tuğtekin tarafından hazırlanan ve mahkemece kabul edilen iddianamede, Vedat Ali Özışık ile kardeşlerinin fabrika kaynaklarını kendi hesaplarına kullandıkları anlatılırken ?Soruşturma kapsamında telefon dinlemelerinin devamı sırasında özellikle suç örgütü yöneticileri Vedat Ali Özışık, Cengiz Özışık, Savaş Özışık ve örgüt üyelerinden A.Ç´nin değişik illerden çok sayıda kadın ile günlük-haftalık ya da sürekliliği olan ilişkiler yaşadığı görüldüğü? belirtildi.
´Yozlaşma anlaşılsın´
Özışık kardeşlerin kadınlarla ilişkileri ile yolsuzluk arasında bağ kurarak iddianamede yer veren savcının, dosyada herhangi bir çıkar elde etmediği belirtilen imam A.Ç´nin ilişkilerinin ?yozlaşmanın boyutunun anlaşılması? gerekçesiyle soruşturması ise dikkat çekti. İddianamede Kayseri´de merkezi bir caminin imamlığı görevinde bulunan A.Ç´nin Vedat Ali Özışık´ın yönetim kurulu başkanlığından alınmasına ilişkin yönetim kurulu üyelerinin aldığı kararın Ticaret Sicil Gazetesi´ne tescil edilmemesi ve bunun ardından açılan davalarda bazı yargı mensuplarıyla görüştüğü ve ?yargı görevini yapanı etkileme? suçunu işlediği anlatıldı.
Kadınlar da ifade verdi
A.Ç´nin, bir alışveriş merkezinde ünlü bir giyim markasını işlettiği, bu mağazaya kamu görevlilerinin sık sık gelmesini fırsata çevirerek kamu görevlileri ile sıcak bir diyalog kurduğu ancak bunu kötüye kullandığı ileri sürülen iddianamede şöyle denildi: ?Şüpheli A.Ç´nin fabrikadaki yolsuzluk eylemlerinden somut olarak bir çıkar elde ettiği tespit edilememiş olmakla birlikte, tescil sağlama konusundaki çabası sürecindeki eylemleri ile Özışık ailesi şüphelilerin yönetimde kalmalarını (sağlaması) çok önemlidir. A.Ç´nin teknik takip çalışmaları sırasında farklı kadınlarla ilişkiler yaşamış birisi olup, suç örgütündeki yozlaşmanın boyutunun ve vahim durumun anlaşılabilmesi için yaptıkları önemli görülmüş ve iddianamemizde yer vermek gerektiği sonucuna varılmıştır.? İddianamede A.Ç´nin suçla hiçbir ilgisi olmadığı halde ilişki kurduğu kadınlarla yaptığı tamamen özel telefon görüşmelerine yer verildi. Ayrıca bu kadınların savcılıkça alınan ifadeleri de iddianamede yer aldı.
İDDİANAMEDE YOK YOK
CHP Lideri Kılıçdaroğlu´nun Kayseri Büyükşehir Belediyesi´nde yapılan yolsuzlukları açıklamasıyla bir anda ülke gündemine oturan yolsuzluk dosyasına ilişkin belediye görevlilerinin suç işlemediği iddiasıyla rapor hazırlayan dönemin Kayseri Vali Yardımcısı Ali Yener Erçin de iddianamede ?örgüt üyesi? olmakla suçlandı. Erçin ve Başbakanlık Başmüfettişi Mehmet Kılınçer´in örgüte bilgi sızdırdıkları ileri sürülen iddianamede yolsuzluk iddialarıyla ilgili takipsizlik kararı veren dönemin Kayseri Cumhuriyet Başsavcı vekili İsmail Dalan´ın da adı aracını suç örgütü üyelerine tamir ettirdiği iddiası ile yer aldı. Eski Kayseri Emniyet Müdürü Orhan Özdemir´in de şüpheliler arasında yer aldığı iddianamede, suç örgütünün hakim ve savcılarla olan yakın ilişkileri, bazılarını Avusturya ve Kıbrıs´a tatile gönderdikleri ve davaları etkilemeye teşebbüs ettiklerine ilişkin tespitlerin bir dosya halinde HSYK´ya bildirildiği belirtildi.
İMAMLIKTAN İSTİFA ETTİ
Kayseri Şeker Fabrikası´ndaki yolsuzluklarla ilgili hazırlanan iddianamede, İmam Ali Çamlı´ın adı tutuksuz sanıklar içinde yer alıyor. Çamlı, ´Şeker´ operasyonu yapılana kadar Kayseri´nin merkezinde bulunan tarihi Hunat Camii´nde imamlık yapıyordu. Bu operasyondan sonra gözaltına alınınca imamlıktan istifa etti. Sıcak kişiliği ile Kayseri´nin bilinen simalarından olan Çamlı, Kayseri´nin en büyük alış veriş merkezi Kayseri Park´ta da bir erkek giyim mağazasına ortak. İddianamede bütün görüşmelerin de bu mağazada yapıldığı iddia ediliyor. ( Vatan)
(02 Şubat 2012), son güncel.: (23 Şubat 2012)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Kayseri Şeker´e düzenlenen operasyonlar ve Ergenekon bağlantıları
Ergenekon´un finans kaynakları manşetlerimiz