Görevi kötüye kullanma suçundan Yargıtay tarafından 3 ay hapis cezasına çarptırılan Ergenekon savcılarından Kasım İlimoğlu, Anayasa Mahkemesi ve AİHM´e başvurarak bir hukuk adamı, bir Cumhuriyet savcısı olarak adalet mücadelesi vereceğini belirtti. İlimoğlu´nun Ergenekon soruşturmasını akamete uğratmak amacıyla soruşturmaya karşı olan dönemin HSYK´sı tarafından göreve getirildiği ileri sürülmüş, hakkında ´truva atı´ nitelemesi yapılmıştı.
12.04.2013 11:50 ?Görevi savsakladığı? gerekçesiyle verilen 3 ay 3 gün hapis cezası Yargıtay tarafından onanan eski Ergenekon savcısı Kasım İlimoğlu, ?Aldığım ceza ile iç hukuk yolları tükenmiş durumda. Ancak başta Anayasa Mahkemesi (AYM) ardından da uluslararası hukuk yollarına başvurarak bir hukuk adamı, bir Cumhuriyet savcısı olarak adalet mücadelesi vereceğim? dedi.
Yargıtay tarafından 3 ay 3 günlük hapis cezası onaylanan Kasım İlimoğlu hakkında açılan davada, Bakırköy Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaparken, 2009´daki denetim sırasında kendisine verilen 541 adet değişik suç türlerine ilişkin soruşturma evrakını 4 aydan 1 yıl 3 ay 8 güne varan sürelerle işlemsiz bıraktığı iddia edildi. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 1 ay 16 gün süreyle kamu görevinden yoksun bırakma cezası da verilen Savcı İlimoğlu´nun temyiz istemini bu hafta içinde görüştü. Kurul, Kasım İlimoğlu´nun temyiz talebini reddetti ve cezasını onadı. İlimoğlu´nun, günlüğü 20 liradan 1860 lira adli para cezasını çevrilen bu cezasını 10 eşit taksitle ödemesine hükmedildi.
Hürriyet gazetesinin telefonla ulaştığı Kasım İlimoğlu kararı şöyle değerlendirdi: ?Yargı bağımsızlığı bir tek benim sorunum değil. Bu sadece Savcı Kasım İlimoğlu´nun sorunu değil. Bir tek benim sorunum da olmamalı. Sokaktaki insandan başlayarak herkesin sorunu olmalı. Bu birinci değerlendirmem. 2´nci olarak şunu söyleyebilirim ki, verilen karar kendi içinde birçok çelişkileri içermektedir. Kamu görevinden yoksun bırakma kararı da bunlardan biridir. Temyiz dilekçeme ulaşırsanız benim bu konudaki değerlendirmelerimi de göreceksiniz. 3´üncü olarak şunu söylemek istiyorum. Biliyorsunuz ceza hukukunda ?hükmün geriye bırakılması? diye bir durum vardır. Ben bunu istemedim. Hakkımda bir hüküm oluşturulduysa bu kararın verilmesini ve uygulanmasını istedim. Karar henüz bana ulaşmadı ancak basından izlediğim kadarı ile temyiz talebim kabul edilmemiş ve karar onanmış. İç hukuk yollarının tükendiğini görüyoruz. Bundan sonra başta Anayasa Mahkemesi´ne bireysel başvuru hakkımı kullanarak ardından da uluslararası hukuk platformlarında adaletin sağlanması için girişimlerde bulunmak istiyorum. Bunu hukuk adamı olarak, bir Cumhuriyet savcısı olarak yapmanın öncelikli bir görev olduğunu düşünüyorum?
TRUVA ATI İDDİASI GÜÇLENDİ: SAVCILARI İHBAR ETMİŞ
Eski HSYK tarafından Ergenekon soruşturmasına atanması üzerine Savcı İlimoğlu için basında truva atı nitelemesi dile getirilmişti. İddialara göre, Ergenekon soruşturmasının kimlere uzandığının öğrenilebilmesi ve soruşturmanın çökertilmesi için derinler tarafından görevlendirilmişti. Bu bir iddia idi. Ancak ilerleyen süreçte bu iddiayı ve şüpheleri güçlendiren gelişmeler yaşandı.
Savcı Kasım İlimoğlu, o dönemin hükümete şiddetle muhalefet eden Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararıyla, 27 Ocak 2009´da İstanbul özel yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği emrine geçici olarak atandı. 6 Şubat 2009 tarihinde de Ergenekon soruşturmasına kaydırıldı. İlimoğlu, HSYK´nın 2009 yaz kararnamesiyle de Bakırköy Adliyesi´nden Beşiktaş Adliyesi´ne özel yetkili İstanbul Cumhuriyet savcısı olarak kalıcı şekilde atandı.
Onu İstanbul´a özel yetkiyle atayan HSYK´nın o günlerde korsan atama kararnameleri ve hükümet karşıtı açıklamaları Türkiye gündeminin ilk sıralarını işgal ediyordu. Kurul İstanbul Ergenekon, Erzincan Ergenekon ve Diyarbakır Albay Cemal Temizöz gibi hepsi birbiriyle bağlantılı kritik soruşturmalara baskısı, bu soruşturma ve davalara bakan savcı ve hakimleri görevden almaya çalışması, hükümetin ise bu baskıya direnmesi Türkiye´nin gündemi olmuştu. İşte İlimoğlu böyle kritik bir süreçte Ergenekon soruşturmasına kaydırıldı. İddialara göre Ergenekon soruşturmasını akamete uğratmak amacıyla Beşiktaş´a atanmıştı. Ergenekon soruşturmasına dahil oldu. Örneğin 3. Ergenekon iddianamesinde onun da imzası vardı. Ancak peşpeşe operasyonlarla giderek genişlemekte olan Ergenekon operasyonlarında kritik bilgilerin onun soruşturmaya dahil olmasıyla deşifre olacağı iddia edildi.
İlimoğlu ile Ergenekon soruşturmasını yürüten diğer savcılar arasında gerginlik yaşandığı basına yansıdı. İlimoğlu, Ergenekon soruşturmasında tespit ettiği yanlışlık ve eksiklere ilişkin HSYK´ya suç duyurusunda bulunarak, kendisi de dahil olmak üzere ihmali bulunan bütün Ergenekon savcıları hakkında soruşturma açılmasını istedi. İlimoğlu, Ergenekon savcıları Zekeriya Öz, Fikret Seçen ve Ercan Şafak´ı kendisine dosya vermedikleri iddiasıyla HSYK ve Bakanlığa şikayet etti. Bu savcılar hakkında soruşturma başlatıldı.
Savcı İlimoğlu´nun ilerleyen süreçte dikkat çeken başka icraatları da oldu. Siyaset-Yargı-Ergenekon ayağında kritik öneme sahip 15 kadar dosyaya takipsizlik kararı verildiği basında yer aldı.
Örneğin, Ergenekon davasıyla bağlantılı olan Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası yöneticilerine yönelik suikast girişimi iddialarına ilişkin soruşturmayı yürüten İlimoğlu, yeterli ve inandırıcı delil elde edilemediği, suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesi ile kamu davası açmaya yer olmadığına karar vermişti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın katıldığı toplantıda parasız eğitim isteyen iki öğrenci 19 ay tutuklu kaldıktan sonra İlimoğlu´nun hazırladığı mütalaa ile serbest bırakılmıştı. Davada yargılanan 2 öğrenci için beraat isteyen Savcı Kasım İlimoğlu, ?İddia makamının amacı, gerçeğe ulaşmaktır, sanığı cezalandırmak değildir? demişti.
YARGIDAKİ DİRENİŞİ HALK ÇÖZDÜ
12 Eylül 2010 tarihinde gerçekleşen anayasa referandumu ile birlikte önemli değişiklikler yaşandı. Bu referandumun önemli gerekçelerinden biri de yargıdaki korsan kilitlenmenin aşılması idi. Halkın referandumda evet demesiyle yeni yasa değişiklikleri yapıldı. Eski üyelerden Suat Ertosun hariç diğerleri istifa etti. HSYK yeni bir yapılanmaya gitti. Üye sayısı arttırıldı. Onbin civarındaki tüm hakim ve savcıların katıldığı seçimlerde yeni üyeler seçildi. Yeni dönem HSYK´sının aldığı kararlardan biri de İlimoğlu ile ilgili oldu. 19 Haziran 2011 tarihli kararnameyle özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı´ndan alınarak Büyükçekmece Cumhuriyet savcılığına atandı. Bu atamayla birlikte özel yetkileri de kaldırıldı.
Muhtemelen bu atamaya tepki olarak Savcı İlimoğlu, yeni görev yerinde kendisine verilen soruşturma dosyalarını aksatmaya başladı. Bu habere konu olan hapis cezası da işte bu süreçte geldi. Bakırköy bsşavcılığı emrinde görevli olan Cumhuriyet Savcısı Kasım İlimoğlu ´görevi kötüye kullanma´ suçundan 3 ay 3 gün hapis cezasına çarptırıldı. İlimoğlu´nun itirazı üzerine konuyu görüşen Yargıtay Ceza Genel Kurulu da cezayı onadı. Yargıtay, İlimoğlu´nun savunmasını inandırıcı bulmayarak mahkumiyete hükmettiği kararında kendisine verilen dosyalardan 3´te 1´ini işlemsiz bıraktığını belirtti ve şöyle dedi:
Sanığın bu dosyalarda uzun sürelerle herhangi bir işlem yapılmamasında haklı gösterilecek herhangi bir tarafın bulunmadığı, bu dosyalarda yapılacak işlemlerin sanık gibi tecrübeli bir cumhuriyet savcısı için dakikalarla ifade edilecek zamanı alacak olması. Bakırköy´de başka cumhuriyet savcılarında da aynı miktarda iş bulunduğu ancak diğer savcıların çoğunun bu şekilde bir teraküme (birikme) yol açmadıkları, böylece sanığın savunmasına itibar etmenin mümkün olmadığı, bu kapsamda sanığın görevli olduğu işi zamanında yerine getirmediği .. sabit olduğundan TCK´nın 257/2 maddesini uyarınca cezalandırılması gerektiği anlaşılmıştır.
(Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(12 Nisan 2013, 11:50)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Savcı İlimoğlu´na hapis cezası
Savcı İlimoğlu´nun Ergenekon davasına atanması ve yöneltilen eleştiriler
HSYK üzerinden Ergenekon davasını akamete uğratma çabaları
HSYK´daki Kontrgerillacılar güz kararnamesini de geciktiriyor
HSYK´daki direnişte 14. gün
Flaş!!! Kontrgerilla talepleri HSYK´yı kilitledi
Flaş!!! HSYK´lı Ertosun´dan korsan girişim
Kontrgerilla´nın yargıdaki örgütlenmesi
Ergenekon soruşturmasını/davasını akamete uğratma girişimleri
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap