Yargıtay Balyoz davası kararlarını 65 sayfalık bir gerekçe ile onayladı. Gerekçede, Çetin Doğan liderliğindeki Balyoz cuntasının, 28 Şubat sürecindeki kazanımların sürdürülmek istenmesi nedeniyle oluşturulduğu şeklinde çok kritik bir ifade yer alıyor. Yargıtay´ın bu ifadesinin 28 Şubat davasını yakından etkileyeceği söylenebilir. Çünkü Çetin Doğan, halen görülen 28 Şubat darbe davasında da önemli sanıklardan biri olarak yargılanıyor. Doğan, o süreçte etkin rol almakla suçlanıyor.
10.10.2013 11:36 Dün Türkiye için en önemli günlerden biri oldu. İlk kez bir darbe girişimi yerel mahkemeden sonra Yargıtay tarafından da onaylandı. Daha önce sanık çevrelerinde kararların Yargıtay´dan döneceği kanaati hakimdi. Ancak Yargıtay yerel mahkemenin kararlarına büyük oranda uydu.
Yargıtay 9. Ceza Dairesinin Balyoz Planı davasıyla ilgili kararının 65 sayfalık gerekçesinde çarpıcı tespitler yapıldı. Sanıkların en çok tartışma konusu yaptıkları dijital delillerin güvenilir olmadığı bu nedenle de kabul edilemeyeceği iddiası net ifadelerle reddedildi. Gerekçede dijital delillerin sahte olduğu ve sanıkları mahkum ettirmek isteyen güçlerce değiştirildiği iddiası da yine net ifadelerle reddedildi.
Gerekçede sanıkların tüm dayanaklarını çökerten net ifadeler sadece bunlarla sınırlı değil. Davanın esası olan darbe girişiminin varlığı da açıkça kabul edildi.
Gerekçede, Çetin Doğan´ın, hükümeti iktidardan uzaklaştırma ve bu amaç için TSK´da ayrı bir hiyerarşik yapılanmaya gitme kararı aldığının anlaşıldığı ifade ediliyor. 28 Şubat sürecinde elde edilen kazanımlardan istifade edilememesi ve ülkede hızlı bir zemin kayma gerekçesi yaşandığı gerekçesiyle hükümeti iktidardan uzaklaştırma ve bu amaç doğrultusunda kara, deniz ve hava unsurları olarak hareket ve eylem planları hazırlama ve hazırlanan eylem planlarını gerçekleştirebilmek için TSK´nın yasal hiyerarşik yapısı dışında ayrı bir hiyerarjik yapılanma gitme kararı aldıkları kaydediliyor. TSK´nın yasal yapılanması dışında suçu işlemeye dönük ayrı yapılanmaya giden oluşumun, planlama, kapsamlı organizasyon, görevlendirme ve bunun gereklerine uygun çalışmalar yaptığının anlaşıldığı belirtiliyor. Sanıklar TSK´nın hiyerarşik yapısı dışında hukuka aykırı yetkiyle meydana getirdikleri oluşumla icra organını cebren ıskata veya vazifeden men etmeye giriştikleri ifade ediliyor. Uluslararası alanda bile caydırıcı gücü bulunan TSK´ya mensup sanıkların kullanabilecekleri cebre karşı icra organının, mukavemet edebilme imkan ve kabiliyeti bulunmadığı belirtiliyor. 5 aşamadan oluşan Balyoz darbe planında askerin son aşamaya kadar gelmesinin de cebir ve şiddet olduğu vurgulanıyor.
İşte bu çok net ifadeler, Balyoz darbe girişiminin var olduğunu dile getiriyor. 65 sayfalık gerekçenin önümüzdeki süreçte en önemli gündem maddelerinden biri olacağı söylenebilir. Gerekçe ile ilgili çok şeyler söylenecektir kuşkusuz. Ancak ilk anda bir ayrıntı dikkati çekiyor.
Gerekçede, Çetin Doğan liderliğindeki Balyoz cuntasının, 28 Şubat sürecindeki kazanımların sürdürülmek istenmesi nedeniyle oluşturulduğu şeklinde bir ifade yer alıyor. Yargıtay´ın bu ifadesinin 28 Şubat davasını yakından etkileyeceği söylenebilir. Çünkü Çetin Doğan, halen görülmekte olan 28 Şubat darbe davasında da yargılanıyor. Davanın en önemli sanıklardan olan Doğan, o süreçte etkin rol almakla suçlanıyor.
Bu ifadeden hareketle, Doğan´ın darbe girişimlerinin içinde kesintisiz şekilde yer almaya devam ettiği gibi bir sonuç çıkıyor. Bu sonucun 28 Şubat darbe iddialarını güçlendireceği ve o süreçte rol alan Doğan´ın yargı önündeki durumunu oldukça güçleştireceği anlaşılıyor.
Gerekçe 28 Şubat davasındaki yargılama tartışmalarını da etkileyecek. 28 Şubat davasında ilk duruşmadan beri yargılamaya dönük eleştiriler yapılıyor. Mahkeme başkanına yönelik tepkiler artıyor. Duruşma disiplinini bozan tavırlarına rağmen sanıklara hiç müdahale etmeyen, davayla ilgili sanıklara hiç soru yöneltmeyen, soru yöneltmek isteyen üye hakim ve savcılara ise sık sık müdahale eden, ´buranın amiri benim, benim dediğim olur´ gibi tek taraflı çarpık bir anlayış izlenimi vererek duruşmaları yöneten mahkeme başkanı Tayyar Köksal davanın gidişatı ile ilgili kamuoyunda şüpheler uyandırmış bulunuyor.
Sanıkların ´gün gelir hesap değişir´ diyerek heyeti tehdit etmelerinin buna neden olduğu şeklinde somut iddialar vardı. Mahkeme, bu iddiaları reddetti ve dile getirenlerle ilgili suç duyuruları yaptı. Ancak bunlar konuşulmaya devam ediyor.
Mahkeme başkanının ihsası reyde bulunduğu, duruşmaları taraflı yönettiği söylenemez elbette. Ve bunu da söylemek istemiyoruz kesinlikle. Amacımız bu değil. Ancak yöneltilen eleştirileri mahkemeyi etkilemek olarak görüp suç duyurularında bulunmaktan çekinmeyen Başkan Köksal´ın tavırları, kamuoyu vicdanında davanın adil şekilde sürdürülüp tamamlanacağına dair somut bir şüphe ortaya çıkarmış bulunuyor. Bu şüphenin giderilmesi gerekiyor. Davanın mağdurlarında ve kamuoyunun zihninde darbe yargılamasının adil şekilde yürütülemeyeceği düşüncesi oluşursa, bu herhalde görmezden gelinemeyecek, bizi ilgilendirmez denilemeyecek ve suç duyurularıyla bastırılamayacak kadar önemli bir detay haline gelmiş demektir.
Yargıtay´ın kararları onaması ve gerekçesi sonrası, darbe girişimleri en üst perdeden mahkum edilmiş oldu. Buradan hareketle de 28 Şubat darbe yargılaması kamuoyunda daha fazla dikkatle gözlemlenecektir. Yargılamanın artık tartışma doğuran tasarruflardan daha titiz şekilde kaçınması gerekiyor. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(10 Ekim 2013, 11:36)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Flaş!!! Yargıtay Balyoz´u onadı
Yargıtay´dan Balyoz gibi gerekçe
28 Şubat davasında mahkeme heyeti ile ilgili tartışmalar
Tutuklu askerlerden bildiri
Balyoz temyiz duruşmaları manşetlerimiz
Yargıtay Başsavcılığı: Balyoz onansın
Flaş!!! Balyoz davası bitti
Balyoz Planı ve davasıyla ilgili manşetlerimiz
Balyoz ve diğer davalardaki delil tartışmaları
Ergenekon, Balyoz ve benzer davaları engelleme girişimleri
Ergenekon, Balyoz ve bağlantılı iddianamelerde arama yap
28 Şubat davası duruşmaları
Flaş!!! 28 Şubat davası açıldı
28 Şubat soruşturması manşetlerimiz
28 Şubat süreci manşetlerimiz
28 Şubat iddianamesinde arama yap