Zirve Yayınevi davasının iki gündür görülen duruşması sona erdi ve tutuklu 4 sanığın tahliye talepleri reddedildi. Mahkeme, ses kayıtlarının bulunduğu hard diskin incelenmek üzere TÜBİTAK'a gönderilmesine, Ergenekon'un Genelkurmay'daki Özel Harp birimiyle bağlantılı TUSHAD hücresi ile ilgili belgelerin İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilerek bilirkişi raporu aldırılmasına, HTS kayıtlarının ham halleri ile diğer HTS kayıtlarının bilirkişiye incelettirilmesine karar verdi. Davada savcılık mütalaasını aylar önce sunmuş, Ergenekon bağlantılı yapılanmanın cinayetleri işlediğini iddia etmişti. Savcı, Genelkurmay'daki Özel Harp Dairesi (ÖHD) görevlilerinin de cinayetlerde rol aldığını ileri sürmüştü. Ancak paralel yapı tartışmaları sonrası davanın seyri birden yavaşladı. Bir çok defa savcı ve mahkeme heyeti değiştirildi.
16.10.2014 19:40 Malatya'da 2007'de Zirve Yayınevi’nde çalışan biri Alman uyruklu 3 kişinin boğazının kesilerek öldürülmesi olayına ilişkin davanın 97'nci duruşması sona erdi ve tutuklu 4 sanığın tahliye talepleri reddedildi. Davada dün de 96. duruşma yapılmıştı. Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi, bugün görülen 97'nci duruşmayı sonlandırarak ara kararlarını açıkladı. Mahkeme Başkanı Vedat Koç tarafından açıklanan ara kararlarda, tutuklu sanıklar Emekli Kurmay Albay Mehmet Ülger, Binbaşı Haydar Yeşil, Araştırma Görevlisi Ruhi Abat ve Varol Bülent Aral'ın tutukluk hallerine devam kararı verildi.
Mahkeme heyeti, Ankara Polis Kriminal Laboratuarı'nda raporun verildiği polisin belirlenmesi için Emniyet'e yazı yazılmasına ve polisin dinlenilmesine, ses kayıtlarının bulunduğu hard diskin incelenmek üzere TÜBİTAK'a gönderilmesine, TUSHAD ile ilgili belgelerin İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilerek bilirkişi raporu aldırılmasına, HTS kayıtlarının ham halleri ile diğer HTS kayıtlarının bilirkişiye incelettirilmesine karar vererek duruşmayı 10 Aralık 2014 tarihine erteledi.
Zirve Yayınevi davasında 3 kişiyi öldürdükten sonra olay yerinde suçüstü yakalanan davanın asıl 5 sanığı ise adli kontrol ile geçtiğimiz Mart 2014'te cezaevinden tahliye edilmişti. Davada örgüt lideri olarak gösterilen Hurşit Tolon da tutuksuz yargılanıyor.
MAĞDUR AVUKATLARI: DAVA KARANLIĞA GİRİYOR
Öte yandan Zirve katliamı davasının mağdur avukatları, yargı sürecinin 7 yıldır tamamlanamamasına tepki gösterdi. Dünkü duruşmada konuşan avukat Murat Dinçer, “Dava belirsiz bir süreçle karanlık bir yere gidiyor.” dedi. Avukat Erdal Doğan da, davanın gidişatından endişe ettiklerini dile getirdi.
DÜNKÜ 96. DURUŞMADA YAŞANANLAR
Zirve Yayınevi’nde biri Alman uyruklu 3 kişinin boğazının kesilerek öldürülmesi olayına ilişkin davanın 96. duruşması dün yapılmıştı. Mağdur avukatları, sürekli mahkemenin değiştirilmesi sebebiyle davanın uzadığını, bunun da kendilerini endişeye sevk ettiğini söyledi.
Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Vedat Koç, dünkü duruşmada tarafların taleplerinin akıbetine ilişkin bilgi verdi. İstanbul Adliyesi’ndeki ilgili mahkemeden istenilen Ergenekon davası gerekçeli kararının mahkemeye ulaştığını söyledi. Kozmik oda soruşturmasındaki Zirve Yayınevi olayına ilişkin belgelerle ilgili yapılan talebe de cevap verilmediğini aktardı. Koç, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’ün 7 Kasım 2014’te Ankara’da tanık olarak ifadesinin alınacağını açıkladı.
Daha sonra sanık avukatlarından bazıları mahkemeye yeni talepler sundu, mağdur avukatlarından Murat Dinçer itiraz etti. 7 yılı aşkın süren davada 4 kez mahkeme heyetinin değiştiğini belirten Dinçer, her yeni mahkeme heyetinin davayı yeniden incelemesi sebebiyle sürenin uzadığına dikkat çekti. Yeni heyete müdafi avukatlarının yeni talepler iletmesinin davayı uzattığını söyleyen Dinçer, “Bir önceki mahkeme heyeti zamanında dava bitme aşamasına gelmişti. Yeni heyet tabiî ki olağan olarak tarafları yeniden dinliyor. Dava belirsiz bir süreçle karanlık bir yere gidiyor.” dedi.
Mağdur avukatlarından Erdal Doğan da, “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan istenen kozmik oda soruşturması belgeleri bir türlü gönderilmiyor. Bu soruşturmadaki Zirve Yayınevi’ne ilişkin dosyalar önemli. Bununla birlikte davanın nereye gideceği belli değil. Medyada davayı tersyüz etme girişimleri var. Bunlar suç içermektedir. Bununla ilgili gereğinin yapılmasını istiyoruz.” diye konuştu.
Duruşmada söz alan Zirve Yayınevi cinayetlerinin 2 numaralı sanığı eski Malatya İl Jandarma Komutanı Mehmet Ülger, tutuksuz yargılanma talep ettiğini ancak dava savcısının her seferinde bu talebin reddedilmesi yönünde görüş belirttiğini ifade etti. Ülger, “HSYK’daki değişiklik nedeniyle sayın savcı, yargı imamından talimat almıyor diye düşünüyorum.” dedi. Bu imalı konuşma üzerine savcı “Ülger somut delilin var mı?” diye karşılık verdi. Bu tepki karşısında Ülger, “Talimat almıyor diye düşünüyorum dedim.” diye düzeltmeye çalıştı ve “Bize bunları yapan hakim ve savcılar yargılanacak.” tehdidinde bulundu.
Ülger, 17 Aralık sürecinin ardından birçok sanık gibi ‘paralel yapı’ söylemlerini yineledi. 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanan Mehmet Ülger, katliam sırasında Malatya İl Jandarma komutanı olarak görev yapıyordu. Malatya’da 18 Nisan 2007’de Zirve Yayınevi’nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel, boğazları kesilerek öldürülmüştü. Davada savcılık mütalaasını aylar önce sunmuş, Ergenekon bağlantılı yapılanmanın cinayetleri işlediğini iddia etmişti. Ancak paralel yapı tartışmaları sonrası davanın seyri yavaşladı. Bir çok defa savcı ve mahkeme heyeti değiştirildi. Sanıkların paralel yapı iddialarını ön plana çıkardıkları görülürken, çok sayıda kesin kanıtla ortaya çıkan vahşi cinayetleri kendilerinin işlemediğini ileri sürüyorlar. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
İki yapılanmanın Zirve mücadelesi
'Kumpasa bak' cambazlığı zirvede
Kontrgerilla.com, Zirve'yi sarstı
(16 Ekim 2014, 19:40)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: