28 Şubat davasında 51. duruşma görülüyor. Duruşmada tutuksuz sanıkların savunmalarına devam ediliyor.
18.12.2013 13:44 28 Şubat darbe sürecine ilişkin 5'i tutuklu 103 sanığın 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni cebren devirmeye, düşürmeye iştirak' suçundan müebbet hapis cezası talebiyle Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davanın 51. duruşması görülüyor.
Duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler ve tarafların avukatları katılıyor.
Üye Hakim Süleyman Köksaldı, sanık yoklamalarını aldı.
SANIK OSMAN BÜLBÜL'ÜN SAVUNMASI
Duruşmada, dün ifadesi tamamlanan sanık emekli Albay Osman Bülbül'ün avukatı Erhan Tokatlı savunma yaptı. Tokatlı, müvekkilinin geçici görevle 1998'de İç Güvenlik Haraket Dairesinde görevlendirildiğini, dairenin en kıdemsiz subayı olarak emir vereceği kimsenin olmadığını anlattı. 28 Şubat sürecindeki kararların resmi olarak alındığını öne süran Tokatlı, MGK kararlarını uygulamanın suç olamayacağını savunarak, şöyle konuştu:
"Atılı suçlar oluşmamıştır. Atılı suçun işlendiği zaman ve suçun doğru anlaşılması lazım. 28 Şubat sürecinde mücadele edilen hükümet değil, irticadır. BÇG gibi kuruşlar Başbakanlık tarafından kurulmuştur. MGK anayasal kuruluştur. Yazılı olan belgelerde müvekkilimin adı geçmemektedir. Bu belgeler müvekkilim tarafından hazırlanmamıştır. Kendisi MGK üyesi değildir, bu hususta görüş bildirecek durumda değildir. Yüksek Askeri Şura'ya katılmamış, kimseyi fişlememiş, bu yönde telkin ve talimat vermemiştir."
SANIK YAHYA CEM ÖZASLAN'IN SAVUNMASI
Duruşmada daha sonra tutuksuz sanıklardan emekli Albay Yahya Cem Özaslan savunma yaptı. Özaslan, 28 Şubat döneminde yüzbaşı rütbesinde bulunduğunu ve İstihbarat Daire Başkanlığında görev yaptığını belirtti.
Özaslan, şöyle konuştu: "Genelkurmay Başkanlığında çeşitli çalışma gruplarında yer aldım. Bana verilen emirler dışına çıkmadım, cebir ve şiddet uygulamadım. Batı Harekat Konsepti, Batı Eylem Planı Rapor Belgeleri Sistemini savcılıkta gördüm. Bunların bir kısmının askeri usullere uygun olabileceğini söyledim. Herhangi bir sunu ve proje hazırlamadım. Yaklaşık 15 ay tutuklu kaldım, sağlığımı ve işimi kaybettim."
Savunmasının ardından Özaslan'ın sorgusuna geçildi.
Müşteki avukatlarından Mehmet Günay'ın, "Aşırı sağ ve sol gruplar için rapor düzenlediğiniz söyleniyor. Bu kim tarafından tanımlandı? Bunlar cemaat gibi şeyler miydi?" sorusuna Özaslan "Bahsettiğim her şey terör örgütüyle ilgili. Sağ gruplar İBDA-C ve Hizbullah gibi. Cemaat yoktu, böyle bir branşlaşma da olmaz. Bize gelen bilgiler MİT ve emmiyettendi" şeklinde yanıt verdi.
Özaslan'ın avukatı Nursel Erkoç da müvekkilinin görevinin terör örgütü yayınlarının takibi ile bölücü yayın faaliyetleri konusunda olduğunu, atılı suçları işlemediğini savundu.
Erkoç, "Müvekkilimi sanık yapan, verilen takdir belgeleri ve telefon defterinde adının bulunmasıdır. Takdir belgesi, TSK'da personeli motive etmek için verilmektir. Kendisinin BÇG için özel kartı da yoktur. Genelkurmaya giriş için tek kart kullanmıştır. Kullandığı telefon da 5 kişi için tahsis edilmiştir" dedi.
Erol, müvekkilinin İstanbul'da yaşadığını ve sağlık sorunları bulunduğunu belirterek duruşmalardan vareste tutulmasını talep etti.
SANIK FARUK ALPAYDIN'IN SAVUNMASI
Duruşmada, tutuksuz sanıklardan emekli Tuğgeneral Mehmet Faruk Alpaydın da savunma yaptı. Görev süresince aldığı takdir belgelerinin, BÇG ile alakalı olmadığını savunan Alpaydın, bu belgelerin iddianamede suç delili olarak gösterilmesini anlayamadığını söyledi.
BÇG'nin kurulduğu Nisan 1997'de Ankara dışında görevli olduğunu ifade eden Alpaydın, iddianamede yer alan BÇG'de çalışan personel listesinde de isim yada rumuzunun bulunmadığını öne sürdü.
28 Şubat sürecinde, Genelkurmay Karargahında binbaşı rütbesiyle çalışan biri olduğunu belirten Alpaydın, şunları savundu:
"BÇG'de görev almadım, BÇG'nin hiçbir toplantısına katılmadım, hiçbir evrakıyla uğraşmadım. Ayrıca, BÇG ile ilgili hiçbir evrakta ismim geçmemektedir. 1995-1998 yılları arasında Genelkurmay Karargahında İç Güvenlik Harekat Dairesinde çalışmama rağmen, 28 Şubat sürecinde silahlı kuvvetler akademi eğitimindeydim. Eğer BÇG içinde yer alsaydım bunu söylerdim. Görev hayatım boyunca dürüst ve adil oldum, ne hükümete, ne devlete, ne de vatanıma karşı yanlış yapmadım. Beraatıma karar verilmesini istiyorum."
Savunmasını tamamlamasının ardından, Alpaydın'ın sorgusuna geçildi.
Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin'in, "Savcılık sorgusunda, İdris Koralp, '10 Nisan 1997 tarihli BÇG'nin kurulmasıyla ilgili belgeyi, Ruşen Bozkurt, Ünal Akbulut veya Alpaydın hazırladı' diyor. 'BÇG belgelerinin hazırlandığı dönemde sizin, kendisinin emrinde çalıştığınızı' söylüyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, Alpaydın, "Ben plan subayı olarak atandım. BÇG'de çalışmadım. '4 plan subayından biri hazırlamış olabilir' demiş. Kim tarafından hazırlandığını söylemedi" yanıtını verdi.
Alpaydın'ın avukatı Levent Koçer de müvekkilinin BÇG'de yer almadığını savunarak, iddinamede, sanıkların lehine hiçbir delilin bulunmadığını söyledi. Koçer, müvekkilinin beraatını talep etti.
Duruşmaya, ara verildi.
SANIK ÜMİT ŞAHİNTÜRK'ÜN SAVUNMASI
Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın öğleden sonraki bölümünde dönemin İç Güvenlik Harekat Dairesi Plan Şube Müdürü emekli Albay Ümit Şahintürk savunma yaptı.
28 Şubat soruşturmasının başladığını televizyondan öğrendiğini, gözaltına alınacağını duyduğunda da Niğde'de teslim olduğunu anlatan Şahintürk, şöyle konuştu: "1998'den önce Genelkurmay Karargahına ziyaret için bile gitmedim. Ben Genelkurmay Kararganında göreve başladığımda Erbakan hükümeti istifa etmişti. İddia edildiği gibi BÇG faaliyetlerine katıldığım doğru değildir. Takdir belgeleri aldım. Bunlar terörle ilgili çalışmalardandır, Suriye ile ilgili yürüttüğüm başarılı çalışmalardan dolayıdır. TSK'da takdir belgesi verilebilir. Bunun bir de puan olayı var. Verilen belgeleri o şekilde değerlendiriyorum. BÇG faaliyetlerinde bulunmadım, ismim hiç bir yerde geçmiyor."
Savunmasının ardından Şahintürk'ün sorgusuna geçildi.
Üye Hakim Hakan Oruç'un "Batı Harekat Konsepti ile ilgili siyasi değerlendirmeler var. Bununla ilgili bir bildiğiniz var mı? sorusu üzerine Şahintürk, "Ortaya konsepti koymadan eylem planı yapamazsınız. Eylem planı uygulanmaya çalışılmış. Konseptle ilgili bir çalışma değil. Geçen sürede BÇG faaliyetleri olmuş. İlçe bazlı, bu büyük bir kısmı kapsıyor. Rapor sistemi eylem planında var" şeklinde cevap verdi.
Oruç'un "Belediye başkanları, kaymakamlar hakkında bilgi toplanması var. TSK neden böyle bilgiye ihtiyaç duydu? Garnizonlardan ne gibi bilgi akışı vardı?" sorusu üzerine de Şahintürk şöyle konuştu: "Görev yaptığım sürede personelimle ilgili böyle bir değerlendirme talep etmedim. Personel hakkında, bizim ajanlarımız yoktur, gitsin bilgi toplasın. MİT bu konuda çekimser davranır, bilgi vermez. Rapor sistemi zamanla zayıfladı. Ben uygulandığına şahit olmadım. Maksat 28 Şubat kararlarını yugulanması değil, onların takibi. Gördükleri, duydukları ne varsa gönderiliyor."
Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin de "Hükümetin istifasından sonra ve siz göreve başladıktan sonra BÇG'nin bir süre faaliyet gösterdiği görülüyor. İddianamede belgeler var. İHG'de haftalık nöbet çizgelgesi diye. Bu belgeler sizin çalışma döneminizi karşılıyor mu? sorusuna Şahintürk, "Benim zamanımda daireyi taşıyorlardı. O süreç BÇG ile ilgili değil" dedi.
Müşteki avukatlarından Emrullah Beydar'ın "BÇG sona ermişse evraklar neden geliyor, evraklar geliyorsa BÇG nasıl son buldu? Bir çelişki yok mu? sorusuna da Şahintürk, "Ben geldiğimde bitmek üzereydi" diye yanıt verdi.
Şahintürk'ün ardından savunma yapan avukatı Murat Tanfer Türemen, dosyadaki suçlamaları kabul etmediklerini, müvekkilinin hiç olayın içinde olmadığını ve isminin yer almadığını savunarak, sağlık sorunları nedeniyle Şahintürk'ün duruşmalardan vareste tutulmasını talep etti.
Duruşmaya ara verildi.
(18 Aralık 2013, 13:44)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Darbe kaydına tekzip talebi
Darbe kaydına suç duyurusu
28 Şubat davasında mahkeme heyeti ile ilgili tartışmalar
28 Şubat´a Balyoz etkisi
28 Şubat davası duruşmaları
Flaş!!! 28 Şubat davası açıldı
28 Şubat soruşturması manşetlerimiz
28 Şubat süreci manşetlerimiz
28 Şubat iddianamesinde arama yap